HB Blues - Videa | Bandzone.cz

HB Blues blues-rock / Havířov

Playlist kapely
0:00 / 0:00

Horní Suchá - 10. muzikantský rej

Živé vystoupení Vznik: 1.4.2015
Více na http://www.TelevizeKarvinsko.cz

Rok se s rokem sešel a příznivci dobré muziky, zejména stylu funky, blues a jazzu, si v pátek 27. března dali dostaveníčko v sále dělnického domu v Horní suché na 10. ročníku muzikantského reje.
Jako první se publiku představila havířovská skupina HB Blues.
Zvláštnosti této kapely je to, že 4 muzikanti začali hrát na hudební nástroje teprve před třemi léty. Pouze dva členové kapely mají za sebou muzikantskou zkušenost. V podání kapely zazněly zde i dvě skladby od skupiny After 40 s českým textem.
Po skupině HB Blues se na podiu představila domácí kapela Bowle Band.
Kapela je charakteristická svou šlapající rytmikou plnou perkusních zvuků. Prolínáním jazzu, funky a popu kopírující české, polské, romské, ukrajinské a německé národnostní osazení. Kapela má základ ve výborných muzikantech, kteří jsou oporou této kapely.
V současné době kapela hraje ve složení Standa Kotlár, Štěpán Gažík, David Savkovič a Josef Žerdík.
Slovenskou část reprezentovala jako první kapela Buc-band z Oravské Nižné. Jde o partu soustředěnou okolo dvou muzikantů Martina Buce a Tomáše Buce.
Skupina hraje muziku různých interpretů jako třeba Stevie Wonder, Michael Jackson, Mezzoforte a další a to vše pouze v instrumentálním provedení.
Jako hlavní magnet 10 ročníku muzikantského reje zde vystoupil slovenský Jazzový a bluesový matador Petera Lípa.
Jeho hudba vychází ze spojení jazzu a blues a jako první zpěvák na Slovensku uplatňoval v jazzové hudbě slovenštinu. Vytvořil osobitý vokální projev s důrazem na text.
Vychází z rytmických možností textu a přenáší ji do hudebního projevu. V jeho repertoáru najdeme tradicionály, standardy z oblasti swingu a moderního jazzu.
Závěr skoro pětihodinového maratónu patřil domácí skupině Blambory.
Postupem času se kapela rozrůstala až do dnešní podoby, 10 členů. Hlavním tahounem skupiny je zpěvačka, o které se říká že je druhá Věra Špinarová.